HUHTAMO VARIATIO ARCTICA SCULPTURA
ХУХТАМО МЕТАМОРФОЗЫ АРКТИКА СКУЛЬПТУРА

ПРЕСС-РИЛИЗ ПО-РУССКИ

PRESS RELEASE IN ENGLISH

LEHDISTÖTIEDOTE SUOMI

Tretjakovin galleriaan ensimmäinen suomalaisnäyttely - Ruukki on kuvanveistäjä Kari Huhta-mon näyttelyn pääsponsori

Lehdistötiedote 21.8.2009

Tretyakov - studio, Kari Huhtamo

Tuula Isoniemi, M.A.
PR Agent
Helsinki Book Fair, ProgrammeDirector
The Finnish Book Arts Committee, Chairman
Uudenmaankatu 26 A 2 a
00120 Helsinki, Finland
tel. +358-(0)500 841937
tuula.isoniemi@welho.com

Kari Huhtamon suurnäyttely Tretjakovissa

Kari Huhtamon suurnäyttely Huhtamo Variatio Arctica Sculptura avataan Tretjakovin Galleriassa Moskovassa 3. syyskuuta. Huhtamon taideteoksia on Tretjakovin Gallerian kaikissa kolmessa museorakennuksessa.

Vanhan Tretjakovin pääsisäänkäynnin eteen tulee neljä useiden metrien korkuista veistosta. Niiden materiaali on kirkkaaksi kiillotettu teräs, joka Huhtamon muotokielellä säilyttää illuusion keveydestä ja henkisyydestä.

Näyttelyssä on lähes neljäkymmentä teräsveistosta vuodesta 1980 lähtien. Uusimmat veistokset valmistuivat tänä vuonna. Päänäyttely on Tretjakovin Gallerian uudella puolella, ”Tolmatsevskin” museorakennuksessa. Sinne sijoitetaan 22 veistosta sekä piirroksia ja grafiikkaa. Uuteen Tretjakovin Galleriaan, Keskustaiteilijataloon tulee 12 veistosta.

Näyttelyn suojelija on Tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Ensimmäinen suomalainen

Tretjakovin Gallerian varapääjohtaja Lidia Iovleva sanoo, että Kari Huhtamo on kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen taiteilija, jolla on oma näyttely Tretjakovissa vaikkakin kontaktimme Suomeen ovat aina olleet vilkkaat.

Variatio Arctica Sculptura -näyttelyn avajaiset ovat torstaina 3. syyskuuta. Näyttelyn avaa Tretjakovin varapääjohtaja Lidia Iovleva ja puheenvuoron käyttää Suomen Venäjän-suurlähettiläs Matti Anttonen. Näyttely on avoinna 4.10. saakka.

Tretjakov – taidemuseoiden huippua

Tretjakovin Galleria on yksi Euroopan suurimmista museoista ja se kuuluu maailman merkittävimpien taidemuseoiden joukkoon. Galleriassa 130.000 taideteosta 1100-luvun ikoneista tämän päivän taiteeseen saakka. Siellä vierailee vuosittain yli kuusi miljoonaa kävijää.

Tretjakovin Gallerian historia alkaa vuodesta 1856, jolloin varakas kauppias Pavel Tretjakov hankki ensimmäisen maalauksensa nimeltään Kahakka suomalaisten salakuljettajien kanssa. Tretjakovin Gallerian vanha osa rakennettiin vuosina1902–1904.

Huhtamosta kirja venäjäksi ja englanniksi

Syyskuun alussa ilmestyy kaksikielinen (venäjä-englanti) kirja Huhtamo Variatio Arctica Sculptura. Kirjasta julkaistaan syyskuun lopulla myös suomi-englanti -versio. Teoksessa on yli sataa kuvaa. Suurin osa kuvista on Jussi Tiaisen. Kaikki näyttelyn veistokset ovat kirjassa sekä teoskuvia 1970-luvulta ja kaikki merkittävät julkiset työt.

Timo Valjakka on kirjoittanut kirjan tekstin Huhtamon taiteilijalaadusta ja teoksista.

– Teollisista materiaaleistaan ja millimetrin tarkoista muodoistaan huolimatta Huhtamon veistokset tuovat ensimmäiseksi mieleen luonnon oikullisen rakennustaiteen, jonka keskeisiä periaatteita ovat toisto, symmetria ja tarkoituksenmukaisuus, Valjakka luonnehtii Huhtamon taidetta.

Kirjan esipuheen on kirjoittanut Tretjakovin Gallerian varapääjohtaja Lidia Iovleva, kirjan on taittanut Kari Piippo ja kustantanut Parvs publishing.

Kari Huhtamo on syntynyt 1943 Rovaniemellä ja asuu Helsingissä. Hänen julkisia veistoksiaan on useissa kaupungeissa sekä teoksia kaikissa merkittävissä taidemuseoissa ja julkisissa kokoelmissa Suomessa.

Huhtamo Variato Arctica Sculptura -näyttelyn pääsponsori on Ruukki ja näyttelyä ovat tukeneet myös Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin rahasto, Valtion kuvataidetoimikunta, opetusministeriö, ulkoasiainministeriö, Sanoma Magazines, Finntemet ja Frame.

Lisätietoja

Tuula Isoniemi
0500-841937
tuula.isoniemi@welho.com

Kari Huhtamo
0400-464255
kari@huhtamo.com
valokuvia: www.huhtamo.com/press

Brochure of the one man exhibition of the sculptor Kari Huhtamo in the Tretyakov gallery in Moscow.

Brochure of the one man exhibition of the sculptor Kari Huhtamo in the Tretyakov gallery in Moscow.

 
Государственная Третьяковская Галерея
TRETYAKOV GALLERY
Moscow Russia

 

 

 

 

© 2009 Kari Huhtamo and Lucien den Arend
website developed by Lucien den Arend portrait
DutchDeltaDesign
Seppäläntie 860 51200 Kangasniemi Finland
tel +358 (0)44 264 12 12

 

 

ПО-РУССКИ
ENGLISH
SUOMI
home page
exhibition
animations
portrait
PRESS
a walk in Moscow
 
HUHTAMO COM